KÖRMÄNNISKAN
Under denna sida beskrivs Patriks engagemang inom körvärlden.
Brunnsbo Musikklasser är min huvudsakliga huvudsyssla. Jag undervisar i tre klasser som var och en är en separat kör samt driver Brunnsboskolans Gosskör som har ett fyrtiotal medlemmar.
Musikklasserna används ibland till stora evenemang som t ex här på bilden där vi är med när Nya Hisingsbron invigdes i september 2021.
Kungsbacka Kammarkör har funnits i fyrtio år och startades av Per-Olof Lundberg.
Patrik ledde kören tidigt 2000-tal och har nu i augusti tagit upp ledarskapet igen.
KUNGSBACKA KAMMARKÖR 2022-
Från och med augusti 2022 är återigen Patrik ledare för kören och planeringsarbetet kring körens verksamhet har för hans del bara börjat.
Patrik ledde i början av 2000-talet Kungsbacka Kammarkör som blev början på en glimrande period för kören. Han ledde kören genom ett jubileumsår samt att kören gjorde ett stort sceniskt projekt. Kören fick anpassa sig efter GöteborgsOperans tider då Patrik var anställd där.
BRUNNSBO MUSIKKLASSER, 2016-
Patrik Wirefeldt är sedan 2016 heltidsanställd vid Brunnsbo Musikklasser där han undervisar i körsång och övrigt som ingår i musikämnet i tre klasser samt Gosskör.
Musikklasserna och dess mycket omfattande verksamhet beskrivs under separat flik och de ger totalt ett 80-tal framträdanden per år
Patrik var assisterande barnkormästare i den prisbelönta och rosade inspelningen av BORIS GODUNOV med Göteborgs Symfoniker, Göteborgsoperans kör samt internationella solister under Kent Naganos ledning.
BBC uppmärksammade inspelningen samt en fransk tidning som skrev:
"Återigen visar de nordiska länderna att de är mästare på att driva fram barnröster till perfektion."
Inspelningen finns på SPOTIFY.
BRUNNSBO MUSIKKLASSERS GOSSKÖR 2016-
Patrik är sedan 2016 ledare och grundare för Brunnsbo Musikklassers Gosskör som sedan samma år bedriver verksamhet på regelbunden basis.
Gosskören har framträtt i Mahlers tredje symfoni och Carmina Burana på Göteborgs konserthus. I maj 2022 firade kören sitt försenade 5-årsjubileum i Backa kyrka följt av en miniturné till Småland.
BARNKORMÄSTARE CARMEN 2016-17
Hösten 2016 var Patrik barnkormästare vid GöteborgsOperans uppsättning av Carmen.
Barnens insats rosades och uppdraget genererade flera prestigfulla uppdrag bl a i Göteborgs Konserthus.
GÖTEBORGS SYMFONISKA KÖR, 1988-92, 2010
Under studietiden sjöng Patrik under en period under Ove Gottings ledning i dåvarande Konserthuskören. Under sin ensemblepraktik i kören fick han handledning under en tvåårsperiod av Mats Nilsson.
Under denna period debuterade Patrik som solist i produktionen Simson och Delila med internationella solister. Patrik vikarierade även som kormästare vid ett genomförande av Förklädd gud.
Patrik återkom till Göteborgs Symfoniska kör (under Christina Hörnells sista år som ledare) som röstcoach för kören och hjälpte dem genom fyra produktioner:
Poulenc: Stabat mater
Wagners:Ragnarök
Mahler: Symfoni nr
Brahms: Requiem.
PHILOMELA 2000-2003
PHILOMELA var ett konstnärligt högkvalitativt utvecklingsprojekt med fokus på kvartettsång samt romanssång som stöttades med medel från Konstnärsnämnden, Edouard Magnus Musikfond m fl.
Kvartetten bestod av:
Liselott Johansson - sopran
Gunvor Nilsson - alt
Martin Thörnqvist - tenor
Patrik Wirefeldt - bas
PHILOMELA vinnlade sig att använda sig av mycket goda pianister bl a Joakim Kallhed och Erik Risberg.
På repertoaren stod Brahms Liebeslieder-Walzer och Zigeunerlieder, kvartetter av Joseph Haydn mm.
Kvartetten uppmärksammades redan efter sin första konsert i musikprogrammet HISS på SVT i ett inslag inspelat på Gunnebo Slott. Ingen vet ännu hur konserten i GöteborgsOperans foajé nådde SVT:s musikprogram.
Med på bilden finns pianisten Roger Johansson.
GÖTEBORGSOPERANS KÖR 1995-2016
Patrik Wirefeldt jobbade heltid som sångare i GöteborgsOperans kör 1995-2016 då han gick i sångarpension. Mer kring denna period kommer finnas under fliken SÅNGAREN - OPERA.
Förutom det dagliga arbetet med repetitioner och föreställningar var Patrik engagerad i olika delar av körens arbete bl a i konstnärligt råd, provsjungningsjury ett flertal år, skrivande i operahusets personaltidning med ett flertal intervjuer. Under ett år var Patrik tjänstledig för konstnärligt utvecklingsarbete. Under hela operaperioden gjorde även Patrik en massiv insats som oratoriesolist i många olika sammanhang med verk typ Mendelssons "Paulus", "Elias", Haydns "Skapelsen" och mycket mer. Patrik gjorde sin viktigaste solistiska insats utanför Stora Scenen - bl a Schuberts "WInterreise", Mozart-maraton, solistinsatser vid presentation av årsprogram, Morales/Lillas Pastia vid "Carrrmen" på Lilla Scenen mm.
Patrik kom även att skriva text och musik till musiksagan "Barnen i lilla huset" för GöteborgsOperans sagofoajé.
(Bilden från Carmen tillsammans med hustrun Anna Blylods.)
FS JUBILEUMSTURNÉ, 1997
FRIKYRKLIGA STUDIEFÖRBUNDETS JUBILEUMSTURNÉ 1997 gick genom Sveriges land och flera namnkunniga sångare var med i ensemblen. På 2 veckor gjordes 12 Händels Messias under ledning av Mats Nilsson och Ove Gotting. Philip Ohlson var producent.
Projektet präglades av stor generositet mellan sångare och musiker och solistpartier delades solidariskt efter sångform och sånglust. Turnén sträckte sig från Sundsvall till Malmö.
KUNGSBACKA KAMMARKÖR 2000-2002
Patrik ledde i början av 2000-talet Kungsbacka Kammarkör som blev början på en glimrande period för kören. Han ledde kören genom ett jubileumsår samt ledde kören genom ett stort sceniskt projekt.
Kören fick anpassa sig efter GöteborgsOperans tider då Patrik var anställd där och det blev ohållbart att leda kören under de omständigheterna.
Från och med augusti 2022 är återigen Patrik ledare för kören och planeringsarbetet kring körens verksamhet har för hans del bara börjat.
KÖRCOACHNING
Patrik har varit och är en körprojektsmänniska och som körcoach har han hjälpt körer som Göteborgs symfoniska kör och regelbundet Härlanda Oratoriekör.
Han har hållit olika körworkshoper för bl a Lunds Sitfts kyrkosångsförbund och Hallands kyrkosångsförbund där han koncentrerat sig på sångteknik utifrån andnings/röstpedagogen Anna Sims sångprinciper.
Bilden från Lunds Stifts Sångarförbunds röstdagar i Lund.
SOMMARKÖREN, EKSJÖ, MITTEN AV 1990-TALET
Sommarkören leddes ett par somrar av Patrik. Sommaren 1997 gjordes "Musikalen Befriad" vid Pingstkyrkan, Lyckan - ett stort projekt med människor från hela småländska höglandet i en scenisk produktion. Solister kom från de olika samhällena kring Eksjö. Projektet studerades in och regisserades av Patrik Wirefeldt.
Året därpå spelades en musikgudstjänst in med Sommarkören för SVT där Patrik även deltog som solist.
CONVIVIUM VOCALE, TIDIGT 90-TAL
CONVIVIUM VOCALE leddes av lutenisten och körledaren Mikael Paulsson. Patrik var med i ensemblen under en kort period inför inspelningen av deras skiva Maria Rosa Mystica med olika slags Maria-musik.
Skivan - som släpptes januari 1994 - finns för lyssning på SPOTIFY.
BARNTIMMELEDARE, BIFROSTKYRKAN 1993-94
1993-94 var Patrik anställd i Bifrostkyrkan som barntimmeledare. Han styrde verksamheten mer åt det som så småningom kom att bli barnsångsverksamhet.
I denna verksamhet komponerade han några mindre barnsånger som tyvärr har gått förlorade.
BIFROSTKYRKANS UNGDOMSKÖR, 1989-90
Patrik ledde under en period Bifrostkyrkans Ungdomskör under studietiden vid Musikhögskolan.
Kören kom bl a att göra en scenisk version av Musikalen Befriad.
Kören övertogs av Maria Larsson som numer är ansvarig för musiklärarutbildningen vid HSM i Göteborg.
KVARTETTSÅNG, 1991
I ensemble/kammarmusikämnet i I/E-utbildningen sjöng fyra sångare ihop:
Gunilla Myrén, sopran - sångpedagog i USA
Karin Sax Granlöf (f Zackrisson), alt -sångpedagog, körledare, kantor i Ronneby pastorat
Lars Hallgren, tenor - pianist, kyrkomusiker Värmdö Patrik Wirefeldt - bas
Arbetet ledde fram till en konsert på Rörstrands museum i Lidköping samt någon kyrkokonsert.
Patriks bekantskap med Lars Hallgren ledde fram till ett par gemensamman arbeten med Schumanns "Dichterliebe" och båda hans "Liederkreis".
De kom även att sjunga i olika roller på Vadstena-Akademiens uppsättning av "Det lyckosamma sveket" 1995.
KVARTETTEN PROSA, 1989
Vid musikhögskolan lärde Patrik känna bl a Claes Johansson, pianist vilka kom att göra många konserter ihop som sångare/pianist.
I klassen fanns även Magdalena Walter och Anneli Lidén och Magdalena producerade en ca veckolång turné för oss fyra som sångkvartett. Turnén gick i Karlskoga-trakten med flera konserter på servicehus, herrgårdar och Nobelmuseet. Kvartetten genomförde även ett par konserter i Dalsjöfors-trakten.
MUSIKHÖGSKOLANS KAMMARKÖR, 1989-92
Något år in i Patriks musiklärarutbildning blev han en del i Musikhögskolans kammarkör under ledning av professor Gunnar Eriksson.
Kören gjorde många konserter med resor bl a till MarktOberdorff utanför München och Gotland.
Kören var även med då Nordiska folkhögskolan invigdes vid Klippan då norska kulturministern och superkändisen Åse Kleveland invigde skolan.
MIX-KÖREN, 1987-88
Patriks tid i MIX-kören blev kortvarig på grund av att han började musikhögskolan 1988 och han kunde vara med ca 1 år. Den sångtekniska förmågan var inte så utvecklad för att han skulle njuta av att sjunga i kammarkör. Den mer pop-iga repertoaren i MIX-kören lockade.
Det hann bli några konserter med Olle Widestrand som dess ledare och MIX-kören var en väloljad sång-maskin där repertoaren satt som gjuten. Bl a gjorde man ouvertyren till Förklädd gud i körsättning.
SÖDRA VÄTTERBYGDENS FOLKHÖGSKOLA 1987-88
Ove Gotting ledde SVF-kören på Södra Vätterbygdens folhögskola och gav den första riktigt intensiva körskolningen med en medvetet arbete kring körklangen.
SVF-kören gjorde många konserter under året bl a Bachs "Achtus Tragicus".
FRI(D)TONUS, 1987- ca 1991
Under folhögskoleåret 1987-88 bildades sånggruppen FRI(D)TONUS av Patrik Wirefeldt inför en konsert i Eksjö Missionskyrka.
Dubbelkvartetten levde kvar som ett sätt för medlemmarna att träffas efter folkhögskoleåret 3-4 år och den gjorde många konserter.
Ursprungsmedlemmarna var:
Lisa Medin (Frick)
Anna Gripeteg (Johansson)
Magdalena Walter Ambjörnsson
Anna-Lena Josefsson
Ulrika Molin
Lars Sjögren
Johan Arvidsson
Erik Hagström
Klas Andersson
Patrik Wirefeldt
Senare tillkom Nikos Dimitriou och Kristina Björnlund och ersatte Anna Gripeteg samt Erik Hagström.
KÖRLEDARE, KONFALÄGER GULLBRANNAGÅRDEN
Patrik Wirefeldt var under somrarna 1984 & 85 ansvarig för musikverksamheten och körsjungandet vid två konfaläger vid Gullbrannagården. Här jobbade han tillsammans med Anders Bengtsson som var den som höll i lägren.
1986 var han även ansvarig för musikveckan som var i en mellanperiod, där han jobbade tillsammans med vissångaren, poeten och pastorn Tomas Boström.
Patrik erbjöds tjänsten som musikkonsulent inom Alliansmissionen efter Michael Strand. Han tackade nej och detta blev det slutgiltiga startskottet att ubilda sig i musik. Han ansåg inte att han hade tillräckligt med erfarenhet att axla ett så tungt uppdrag.
VILDHONUNG
VILDHONUNG var ett stort projekt som gjordes på olika platser i landet med mycket välrenommerade solister vid inspelningen. Michael Strand ledde Jönköpingsproduktionen samt resan till Gotland.
VILDHONUNG plockar fram kvinnorna i de bibliska berättelserna och skriven av poeten, pastorn och vissångaren Tomas Boström.
Flera av de som var med i ensemblen har blivit namnkunniga körledare, solister och musiker. Projektet blev för många en första inblick i den professionella musikvärlden.
MICHAEL STRANDS KÖRARBETE
Patrik har varit projektvis engagerad i Michael Strands körarbete i Jönköping under sina mycket tidiga sångarår. Ensemblen ändrades vid behov och Michael Strand har betytt mycket för Jönköpings körliv.
Michael Strand gjorde egna kompositioner och arr och Patrik var med i någon slags minimusikal, inspelning av Pelle Nävers visskatt, Alliansmissionens jubileumsinspelning "Arvet som lever" samt projektet "Vildhonung".
EKSJÖ MISSIONSFÖRSAMLINGS KÖR, 1985-87
Under 1984-85 var Patrik anställd som ungdomsinstruktör i Eksjö missionsförsamling.
Under denna period blev han Missionskyrkans körs ledare och fortsatte under sin vapenfria tjänst-period året därpå. Kören var blandad och detta blev den första ensmble Patrik ledde fullt ut. Erfarenheten var en bidragande orsak att Patrik vågade satsa på musik i någon form som yrke.
JÖNKÖPINGS KAMMARKÖR, 1985-87
Jönköpings Kammarkör var Patriks första "seriösa" kör med hög konstnärlig ambition att sjunga i.
Kören leddes av Philip Ohlson som då var anställd vid Immanuelskyrkan i Jönköping samt Södra Vätterbygdens folkhögskola.
Kontakten med kören och Philip Olsson gjorde att Patrik insåg att det var musik han skulle utbilda sig i.
Jönköpings Kammarkörs konserter gav Patriks första kontakt med oratorierepertoaren då kören deltog i Matteuspassionen i Kristine kyrka ett par år i rad tillsammans med bl a MIX-kören under ledning av Philip Ohlson.
KOM TILL FESTEN-KÖREN, 1980-TAL
Kom till festen-kören var en ekumenisk, stor ungdomskör som samlade frikyrkoungdomarna på småländska höglandet. Ingemar Ohlsson, Ingarp Ungdomskörs grundare och ledare ledde kören - ofta med egenproducerad musik.
Kören hade anknytning till projektet Eksjö Camping och organisationen Kom till festen som arrangerade stora tältmöten och olika ekumeniska samlingar.
Kören framträdde i ekumeniska sammanhang och ändrade så småningom namn till Sommarkören.
TILLSAMMANSKÖREN, HULT 1980-tal
Anna-Karin Wernborg var ledare för Tillsammanskören knuten till Missionskyrkan i Hult.
Kören sjöng fyrstämmigt och ibland fick de besök av Gunilla Frödén från Linköping som coachade oss i frikyrkorepertoaren. Varje missionshus under 80-talet hade en ungdomskör och vi gjorde bl a Musikalen Pappa av Ingemar Ohlsson. Detta var de första steg Patrik tog som körledare.
Anna-Karin hade lärt sig dirigera av sin far som i sin tur lärt sig från Erik Eriksson. Det svenska körundret tittade in i det lilla samhället utan att de visste om det…
BARNSÅNGSLEDARE, MISSIONSKYRKAN 80-TAL
Under gymnasietiden var Patrik aktiv som söndagsskollärare med speciellt ansvar att sjunga med söndagsskolbarnen i Hults frikyrkoförsamling.
GYMNASIEKÖREN, ÖSTANÅSKOLAN 1980-83
Göran Blanck var en stor musikalisk eldsjäl i Eksjö och han genomförde stora program med gymnasiekören. "Showtime"med bl a låtar ur musikaler, "Music by Gershwin" - ett helt program byggt på Gershwins musik och ett stort franskt program "Paris, Paris" med franska schlagers. I de två sistnämnda fick Patrik förtroende att ffg sjunga "Porgy & Bess"-duetten och i franska programmet spelade han en hunsad pojkvän. Skolpsykologen Annika Lorentz koreograferade. Eleverna åkte till Berwaldhallen och lyssnade på Porgy & Bess för behållningen av konserten. Detta blev Patriks första kontakt med klassisk sång. Under Görans Blancks tid blomstrade körlivet i Eksjö i svallvågorna av Kjell Lönnås populära körprogram från Sundsvall.
MARIE & CANTUSKÖRERNA, HULTS KYRKA 1970-tal
Lars Sörbring var kantor och lärare vid Hultskolan utanför Eksjö. Eleverna fick gå ifrån lektionerna på fredagarna för att sjunga tillsammans. Hult hade under början av 70-talet ett mycket levande körliv.
Lars Sörbring var sträng kantor/mellanstadielärare men rättvis och under hans ledning spelades bl a en LP-skiva in. Patrik fick ibland sjunga duett och solo i gudstjänsterna.
Körerna och kyrkan gästades ibland av artister och en stor händelse var när Sonja Stjernqvist gästade kyrkan.